Блъснаха сградата на бившия детски библиотечен отдел в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Няколко дни бригада се труди усърдно по блъскането на сградата, а след това и по разчистването на терена. Самата сграда не функционира от 2021 година, когато "Детски отдел“ се премести в нови и уютни помещения, разположени в сградата на читалище "Братство“.

Повече от половин век старата сграда привличаше хиляди деца от Кюстендил и региона. Най-малките и любопитни читатели, които тепърва откриваха света. Сега тя вече е в историята, но новият "Детски отдел“ продължава неуморно да пиши тази история по един модерен и неповторим начин.

За причините, довели до блъскането на старата сграда говори кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. "Някакъв тип църква, след многобройни дела, за съжаление предците ни не са оставили строителна документация и ни осъди, че мястото е тяхно. Някога им е било дадено. След повече 10 – 12 години дела ни осъдиха на огромна сума обезщетение“, коментира Петър Паунов.

По думите му теренът трябва да бъде предаде почистен. Той посочи, че не е наясно какви ще бъдат инвестиционните намерения на собствениците.

Венцеслав ИЛЧЕВ