Консултации за състава на Районната избирателна комисия за Великотърновска област за предстоящите избори на 2-и април свикват в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. От Областна администрация уточняват, че срещата ще се проведе на 5 февруари /неделя/ от 10:00 часа в Гербовата зала на институцията.

"Съгласно чл. 61, ал.4, т.1 от Изборния кодекс общият брой на членовете на РИК-Велико Търново е 13 души, в това число председател, двама заместник председатели и секретар. При назначаването им се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрание съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група, както следва: за коалиция "ГЕРБ-СДС" - четирима членове; за коалиция "Продължаваме промяната" - трима членове; за партия "ДПС" - двама членове; за партия "Възраждане" - един член; за коалиция "БСП за България" - един член; за коалиция "Демократична България - обединение" един член; за коалиция "Български възход" - 1 член“, уточняват от Областна администрация.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени. Ако партиите не се споразумеят, съставът на РИК ще бъде определен от Централната избирателна комисия.