С питания и становища на общински съветници започна редовното заседание на Общинския съвет в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Сред засегнатите теми са организация и безопасност на движението, обществен транспорт, финансово състояние на общината, извършени продажби, отпадъци, ремонтни дейности, участия в туристически изложения, подготовка и превенция при природни бедствия и данъци.

В същото време, пред сградата на Община Кюстендил, са се събрали група протестиращи, около 50 души, изразяващи недоволството си от повишените данъци и такси за тази година.

Пред общинските съветници кметът Петър Паунов посочи, че е ясно, че за тази година няма законов вариант данъците и таксите да бъдат променяни.

Н въпроса, касаещ взет облигационен заем и неговото връщане, кметът посочи, че това вече е решено. "Вчера се проведе заседание на управителния съвет на финансиращата институция, беше ни дадена възможност да се погаси емисията предсрочно. Преди два часа имаме право, парите са депозирани в централен депозитар. Ние нямаме никакви ангажименти по предходната емисия, съгласно решение на ОбС“, каза Петър Паунов.

Кметът посочи, че на следващо заседание на местния парламент ще се гласува предложение за фирма, която да изгради фотоволтаичен парк на общински терен, тогава ще се гласува и оператор на изградената инсталация за третиране на битовите отпадъци. Стана ясно, че веднага след земетресенията в Турция и Сирия, училищата, детските градини, социалните заведения са получили изискване за преглед на протоколите при реакция на природно бедствие.

Венцеслав ИЛЧЕВ