С над 20 повече са кражбите на дърва, регистрирани във Великотърновска област от началото на 2022-а. Марияна Христова, говорител на Областна дирекция на МВР – Велико Търново уточни за "Фокус“, че от 1 януари до днес има общо 76 случая. За сравнение за цялата минала година те са били едва 53. Последният сигнал е от вчера – неправоспособен водач, с нерегистриран автомобил, е превозвал около 10 кубика дърва без контролна марка и превозен билет в Еленско. Камионът и дървата са иззети, а по случая се води досъдебно производство.

От полицията отчитат и, че през тази година посегателствата наистина се случват най-често в района на Еленския балкан. Оплакванията от там са общо 19. През 2021-а най-много кражби е имало в Павликенско – 15 за цялата година.

"Основна роля за тревожната статистика оказват високата цена на дървата за огрев през тази година, както и ниската покупателна способност на населението“, обяснява Христова.

Кражбите са най-често в малки населени места, където дървата са основният начин за отопление през зимата. Нарушителите са предимно малоимотни лица, както и такива с нисък социален статут.

За да се справят с проблема от Областна дирекция на МВР – Велико Търново са зачестили проверките в целия регион, като голяма част от тях са и съвместни с горските инспектори.

Луиза ТРАНЧЕВА