Консултативният съвет по въпросите за развитие на туризма прие единодушно отчета за изпълнение на Програмата за развитие на сектора в Община Трявна. Заседанието се проведе в края на изминалата седмица в Заседателната зала на общинска администрация и събра представители на местния ресторантьорски и хотелиерски бизнес, директора на Специализиран музей - Трявна и представител на местните майстори дърворезбари в лицето на Светлин Стефанов.

Отчетното събрание бе открито от кметът на Община Трявна и председател на съвета Денчо Минев, който приветства присъстващите и подчерта, че развитието на туризма и налагането на Трявна като предпочитана туристическа дестинация зависи най-вече от връзката между община, музей и местен бизнес.

"Трябва да търсим варианти за реализиране на повече формати и събития, които да водят до по-големи резултати, защото това ни е основната цел! Има някаква устойчивост на брой посетители по отчета на Специализирания музей и броя на нощувките, което може само да ни радва, че наблюдаваме една добра тенденция, особено след пандемията от Covid-19", сподели кметът на Община Трявна.

Така, за 2023 година броят на туристите в местата за настаняване е нараснал с 11 273 души, сравнение с 2022 година, а броят на нощувките в туристическите обекти се е увеличил с 18 989. Посетителите в Специализирания музей за изминалата година са общо 62 898 или с 23 255 души повече от 2022 година.

"Действително наблюдаваме увеличение на туристопотока при нас, особено през месеците април-май и това, което ни прави впечатление е, че все повече млади семейства посещават нашите музейни обекти. Възползват се от атракциите, които предлагаме – писането върху бръшлян, урока на Рада Госпожина, тъкането на малко станче в Райковата къща, демонстрациите на дърворезба и др. Най-важното е, че ние стъпваме върху традициите и така правим преходност в днешно време", коментира директорът на СМРЗИ – гр. Трявна г-жа Юлия Нинова.

Кметът на Община Трявна увери местния бизнес, че се работи в насока увеличение и задържане на туристите в Трявна с нова визия за развитие на сектора в района.

"Заложили сме като идея да развием спортния туризъм, като вече започнахме работа с български федерации, които да изпращат групи на подготвителни лагери в Трявна, с което съответно ще запълним и местата за настаняване. В тази връзка работим по изграждане и на закрита лекоатлетическа писта в Плачковци, като първите стъпки вече ги направихме и бюджетът за проектиране вече е гласуван от Общински съвет Трявна. Инж. Жасмина Лазарова проведе успешни разговори с ландшафтен архитект, който да облагороди зелените площи и така да се повиши качеството на озеленяване при нас. Имаме идеи още за развитие на пещерния туризъм, спортния риболов в Трявна и подобряване на инфраструктурата в региона", допълни още Денчо Минев в своето изказване по време на отчетното събрание.

За рекламата на Трявна като предпочитана туристическа дестинация ще допринесе участието в най-голямото международно туристическо изложение ВАКАНЦИЯ и СПА Експо 2024, чието откриване ще бъде на 13 март тази седмица, както и представянето на богатия културен и спортен календар.

По време на заседанието на Консултативния съвет бяха обсъдени важни въпроси, свързани с движението през площад "Капитан дядо Никола“, старинната улица в Трявна и завишаване на контрола относно паркирането на автомобили в този район, както и липсата на денонощни таксита в общината.

Дискутирано бе да се освежат указателните табели в града, да се добавят такива до културните паметници с имената на техните автори, както и да се поставят нови по екопътеките в региона.