Две дървета паднаха върху кола на столичната улица "Незабравка“ на 6 април. В нея са пътували майка и 5-годишното ѝ дете. Как е семейството и защо се стигна до инцидента?

"Съпругата и детето ми са по-добре, но все още са стресирани. Детето продължава да задава въпроси дали това или онова дърво ще падне. Но вече е по-добре“, каза за bTV Тодор Стоянов.

Той разбира за инцидента докато говори със съпругата си по телефона. В един момент чува трясък и пищенето на жена си и дъщеря си.

"Когато дойдох на място заварих две жени – Бистра и Михаела, на които много благодаря за оказаната помощ. Заварих и две дървета върху колата. Обадих се на телефон 112“, разказва още мъжът.

Има много сигнали за паднали дървета в този район. Според Тодор Стоянов няма отговори на тях и дори са върнали сигнала на един от съседите с аргумента, че няма опасност от падане на дървото, защото то било зелено и здраво. Мъжът се закани да търси съдебна отговорност за случилото се с детето и съпругата му.

"Вероятно сме минали по тази улица в неподходящия момент. Чуваме тук обясненията, че вероятно е имало силни пориви на вятъра, вероятно е имало интензивни валежи. Слава богу, че сме живи и здрави“, споделя и пострадалата жена, която е била с дъщеря си в колата.

"Всеки ден се подават различни сигнали, свързани със зелената система в района. Тук става дума за инцидент, който е в парковата част на Борисовата градина. В квартала, в жилищните площи, нямаме инциденти през годините. Да, случилото се е изключително неприятно. Щастлив съм че хората са добре“, каза от своя страна и кметът на район "Изгрев“ д-р Делян Георгиев.

Той поясни, че през миналата година в квартал "Изгрев“ са били отстранени около 400 опасни дървета. Общината има разрешение за 700 такива дървета. Чака се бюджета, за да се продължи работата.

"Най-вероятно до инцидента се е стигнало заради проливните дъждове и ветровете. Както установи нашата проверка – дървото е било здраво, така че никой не е очаквал то да се изкорени. При падането си е повлякло и друго дърво, като е изпочупило и клони“, каза и арх. Димитър Данчев, който е директор на "Зелена система“ на СО.