Новост от тази година са годишните семейни карти за посещения на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, предаде репортер на "Фокус". Картите се ползват от четиричленно семейство и са с цена 55 лв. Това по своеобразен начин ще подпомогне финансово зооцентъра, смята неговият екип.

Редовният билет за еднократно посещение е с цена 3,50 лв., за учащи, студенти и пенсионери - 2 лв. Безплатен е входът за хора с увреждания, деца до 5 години и доброволци. Входът е свободен и на национални празници. Почивният ден е понеделник. Зимното работно време на Центъра от 10:00 до 16:00 ч. е от октомври до март включително. 

Зооцентърът е създаден по българо-швейцарски проект преди около 20 години. В началото голяма част от животните са дарени чрез създаденото в швейцарския град Шафхаузен дружество "Про-зоо Добрич". То подпомага и изграждането на част от инфраструктурата. И до днес е съхранен стила - използват се естествени материали за парковите елементи, като огради, къщички, пейки и др. През летните месеци част от тревопасните животни се разхождат свободно в някои дни извън огражденията си, например цакелите. Това носи вълнение и хубави емоции на посетителите, особено на по-малките. 

Обитателите са 350 - разнообразни, сред тях редки (кончетата на Пржевалски например), застрашени или спасени видове. Площта е 162 дка, дървесните видове наброяват 35, пролет, лято и есен растат и много билки, стига човек да ги разпознае. Само преди дни в Центъра бе спасена забулена совa. От там отправят апел: "Призоваваме ви да бъдете будни и когато забележите бедстващо ДИВО животно, да се свържете с нас, за да се опитаме да му помогнем". От зооцентъра се отзовават дори в неработно време.

Условията в зооцентъра са създадени така, че максимално да наподобяват естествената среда на обитателите. Мястото е любимо освен за разходки, също за рождени дни, пикници, фестивали на открито с природо-научни събития и забавления сред природата. През топлия период на годината активна е доброволческата дейност.

Жулиета НИКОЛОВА