Семеен турнир "Праисторическа настолна игра "Манкала" ще се проведе в Кюстендил. Това съобщи за "Фокус“ Мирослава Таскова, експерт в Регионален исторически музей – Кюстендил. Турнирът се организира от културния институт и е във  връзка с Международния ден за опазване на паметниците на културата - 18 април.

 Инициативата носи името семеен турнир  "Праисторическа настолна игра "Манкала". Тя е насочена към деца от 5 до 11 години, техните родители, както и към по-големи ученици. Участието е по двойки като за играта са необходими два отбора, а едновременно могат да се състезават до 24. Играта е настолна, изработена от дърво по прототип на керамичен предмет от каменно-медната епоха (V-то хил. пр. Хр.) с квадратна горна плоскост, върху която има 16 ямички, групирани по четири в четири редици.

Открит е в село Слатино, Кюстендилско от доц. д-р Стефан Чохаджиев и е експониран в археологическата зала на музея. Играе се с малки бели камъчета по правилата на аналогична съвременна игра, позната като "Манкала".

Дейността е част от проекта на Регионален исторически музей - Кюстендил "Представяне на културното наследство на Кюстендил и региона чрез музейни сувенири и игри", реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Венцеслав ИЛЧЕВ