Кметовете на кметства на територията на община Кюстендил ще получават месечни възнаграждения в зависимост от жителите на селата. Това предвижда докладна записка, входирана за разглеждане и гласуване в Общинския съвет в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Предложеното актуализиране на заплатите е във връзка с ръста на средствата за възнаграждения, предвидени в Държавния бюджет.

Направеното предложение е възнагражденията на кметовете на кметства да бъдат изчислени съгласно един критерий – брой на населението в съответното населено място, но по постоянен адрес.

За кметство с жители между 100 и 200 души ще се получава заплата от 1 105 лева. Заплатата нараства за по-населените села. Най-високо възнаграждение ще получават кметовете на кметства с жители над 1 200 души – 1 927 лева.

На територията на община Кюстендил има 32 кметства. Най-ниска заплата – 1 105 лева, ще получават кметовете на селата Стенско, Ново село, Нови чифлик, Дворище, Гирчевци, Берсин, Таваличево, Търновлаг, Радловци и Долна Гращица. Месечно възнаграждение от по 1 151 лева ще получават кметовете на селата Грамаждано, Гюешево, Скриняно и Гърляно.  Управниците на кметствата във Вратца, Раждавица, Богослов и Николичевци ще взимат по 1 196 лева. Заплата от 1 242 лева се предвижда за кметовете на селата Горна Гращица и Шишковци.

По 1 333 лева ще вземат кметовете на кметствата Драговищица и Граница, а по 1 288 лева – Копиловци и Багренци. 1 470 лева ще е месечното възнаграждение за управниците на селата Соволяно и Пиперков чифлик. 1 379 лева ще вземат кметовете на Лозно и Коняво, а 1 425 лева ще е заплатата на кмета на село Ябълково.

Кметът на село Жабокрът ще получава 1 562 лева заплата, кметът на село Жиленци – 1 516 лева, а кметът на село Слокощица – 1 927 лева.