Празник на зелника и сладките изкушения ще се проведе за поредна година в кюстендилското село Жабокрът. Това съобщи за "Фокус“ Милена Стоименова, председател на читалище "Съгласие“ и организатор на проявата. Сръчни домакини от различни поколения ще покажат майсторски омесени зелници, погачи и тестени изделия.  

Началото на "Празника на зелника и на сладките изкушения“ е от 14.00 часа в двора на местното училище. Програмата ще започне с преклонение и възхвала на хляба и зелника. Следват конкурси за най-добър зелник, баница и пита. Предвидени са скечове и изненади за гостите, а фолклорната програма е изключително богата.

Водещ ще бъде Иво Танев. Ще се включат гост - изпълнители от квартет "Славей", самодейните състави към читалището и още гостуващи групи.

Компетентно жури ще определи и най-добрите зелници за годината. "Имаме определени критерии и по тях се прави оценката. Журито съблюдава за външен вид, вкусови качества, за начин на подреждане, добра консистенция, за качеството и асортимента на плънката. Обръща се внимание и на тънката кора“, каза Милена Стоименова.

Домакините от селото твърдят, че правят най-вкусните зелници, защото влагат много любов при замесването им. Разкриват, че жабокрътският зелник се отличава с тънко разточените си кори и богатата плънка, в която има лук, спанак, коприва и сирене.