Традиционно на 6 май село Брестово, община Ловеч, отбелязва своя празник, информираха от пресцентъра на общината. Той е свързан с местната църква "Свети Великомъченик Георги", която е изградена през 1864 г. и днес продължава да съхранява християнския дух и вяра.

Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, посети селото и присъства в тържествената света литургия, отслужена от отец Любомир Казашки, секретар на Ловчанската митрополия. След това отецът отслужи водосвет в двора на читалище "Пробуда – 1909 г.“ и освети празничния курбан.

Кметът Корнелия Маринова връчи на кметския наместник Радинка Тотева саксия с живи цветя и поздравителен адрес. След това тя припомни откъде идват първите заселници по тези места, позовавайки се на книгата "Брестово“ (историко-етнографски очерк, 2016 г.) на Кирилка Керемедчиева и Петко Моянков.

Също така обяви новата инициатива на местните активисти, между които и проф. Георги Петров, за изграждане на мемориална плоча с имената на загиналите във войните, а те са над 50 жители. Общината ще съдейства за тези процедури.

Корнелия Маринова съобщи още, че в началото на септември Брестово ще бъде домакин на традиционния събор на Сдружение Деветашкото плато – "Девет песни от извора".

"Нека духът на Свети Георги ни води и да бъдем победители във всички наши инициативи", каза кметът.

За празника организатори бяха осигурили оркестър с певицата Румяна, извиха се и народни хора.