Пламен Димитров и Михаил Метахчов от VII клас на СУ "Антим I“ в Златоград се представиха блестящо в конкурса за участие SRACE CAMP TURKEY 2023 г. Кандидатурите им бяха одобрени за успешни сред други 422 на брой, съобщиха от училището в родопския град.

Space Camp Turkey e един от два космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция.

Основната цел на космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey е да мотивира млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс.  Участниците научават за подготовката на астронавтите, както физическа, така и интелектуална и психическа.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 11 до 15 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.