Изпратихме горещ месец авуст. Посрещнахме септември с пожар в едно от най- старите учебни заведения в Пловдив. Само дни след това,

придошлата река Стряма наводни пет села в Карловско и преобърна живота и битието на много хора.

С помощта на добротворци, военнослужещи и големи Човеци от цялата страна, огнеборците овладяваха ситуацията и продължиха да работят със сърце и душа, пазейки Живота!

Въпреки предизвикателствата, които природата ни постави, за поредна година пловдивските огнеборци, ще организират и проведат "Седмица на пожарната безопасност". Защото няма нищо по- ценно от превенцията, припомнянето на правилата и поуките и създаването на култура в подрастващите.

В рамките на инициативата, която стартира в понеделник- 12 септември, ще бъдат реализирани множество събития, посветени на правилата за безопасно поведение при пожар и други инциденти. През тези седем дни в пожарните служби ще се състоят дни на отворените врати, демонстрации, учебни евакуации, беседи, исторически изложби, срещи с ветерани и различни обществени кампании.

Даваме старт в понеделник - 12- ти септември.

Точно в 10.00 часа на площада пред община Пловдив с три огненочервени автомобила- за пожарогасене, спасителна дейност и автомеханична стълба, ще се състоят вълнуващи срещи с жители на града и областта, родители и деца. По- смелите дори ще имат възможност да изпитат бързата си реакция, гасейки внезапно избуял огън. В обособен кът ще бъде изложена техника, използвана при ПТП, земетресения, наводнения и инциденти с опасни вещества.

На въпросите и интереса на посетителите ще откликнат служители на Първа районна служба по пожарна безопасност и защита на населението - Пловдив и екипите на сектор "Специализирани оперативни дейности" на регионалната дирекция.

Заедно с актьорите на Държавен куклен театър Пловдив тази година е подготвена и една страхотна изненада за децата- представление на открита мобилна сцена на театралната постановка " Безопасна приказка“.

Със своите кукли – Рошковците, актьорите ще пресъздадат една поучителна история за това как да победим Бедата! "Безопасна приказка" е образователен спектакъл, който учи на основните правила за безопасност при пожари, наводнения и природни бедствия. Началният час е 11.00 отново на площада пред общината.

На място ще се раздават и информационно-разяснителни материали, свързани с превантивните мерки и правилното поведение при възникване на пожари, бедствия и извънредни ситуации.

На 13 септември в двора на РДПБЗН Пловдив, ул. "Преслав" 33, ще бъде почетена паметта на загиналите при изпълнение на служебен дълг огнеборци и ще отличим онези, които спасиха животи, върнаха човешката усмивка и вдъхнаха надежда!