Велико Търново ще е официален домакин на откриването на Националната седмица на гората. Инициативата е ежегодна и е посветена на това да се научим да ценим и пазим природата около нас, припомнят за "Фокус" от Северноцентрално държавно предприятие. Мотото на кампанията през 2023-а е "Довери се на лесовъда!".

Проявите в старата столица започват в 13:00 часа и ще се случат в голямата зала на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов". Организаторите са подготвили много изненади и полезна информация за горите у нас. Поканени са официални лица, представители на министерства, на Изпълнителната агенция по горите, директорите на регионални дирекции, горски и ловни стопанства. Гост ще бъде и заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов. От 16:00 часа участниците в Националното откриване ще могат да се насладят на мюзикъла "Криворазбраната цивилизация“, представен от трупата на МДТ.

Програмата по случай Седмицата на гората в региона продължава на 4-ти април, когато служители от Регионална дирекция по горите в старата столица и Държавно горско стопанство – Болярка, съвместно с представители на Община Велико Търново, ще залесяват на територията на село Арбанаси. На следващия ден /5-ти април/ - служители на РДГ-Велико Търново ще проведат занимания по горска педагогика с ученици от Обединено училище "Отец Паисий“ в село Майско. В мероприятието участие ще вземат и служители от Държавни горски стопанства Елена и Буйновци.

7 април /петък/ е обявен за "Ден на отворените врати" в Регионална дирекция по горите във Велико Търново, като институцията ще е отворена за посещения

от 10:00 до 16:00 часа.

Редица градове и села, малки и големи, ще се включат в Седмицата на гората, която ще продължи до 9-ти април.