Летен лагер под надслов "Седем дни в Средновековието“ организират в местността Ксилифор край Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Записването вече започна, а инициаторите на проявата от детски център "Потомци“ уточняват, че тя е подходяща за деца и младежи на възраст от 7 до 14 години.

Идеята на лагера е да възпитава подрастващите в чувство за национална принадлежност, да им осигури знания чрез преживявания и да изгради у тях творчески и екипен дух, като всичко това ще е съчетано с много игри и забавления. Във всеки един от дните са предвидени различни предизвикателства и преживявания. Лекциите и беседите за средновековните социални слоеве, облекло, занаяти, начин на живот, бит, култура и вярвания ще са преплетени с демонстрации на оръжия, средновековни игри и занаяти, фотосесии с облекла от епохата, куклен театър и други. Децата ще имат възможност сами да си направят старинни играчки от глина, както и различни накити от кожа и метал. Ще могат да развият и кулинарните си умения като сами си приготвят различни средновековни блоюда. В програмата са предвидени и посещения на различни забележителности във Велико Търново, сред които крепостта Царевец, мултимедийния посетителски център и Самоводската чаршия.

Датите за практикумите са две – от 2 до 8 юли и от 9 до 15 юли. Допълнителна информация за записването и условията за участие можете да намерите фейсбук страницата на Детски етнографски център "Потомци".

Съорганизатори на проявата са Туристически учебен център "Момина крепост“, Национално дружество "Традиция“ – клон Велико Търново и Сдружение за исторически възстановки "Via Preatoria".