160 години от рождението на великия Алеко Константинов ще отбележат в родния му град Свищов през тази седмица, предаде кореспондент на "Фокус“. От администрацията в крайдунавския град уточняват, че програмата ще продължи цели пет дни и в нея са предвидени много и различни събития, подходящи за малки и големи.

Проявите започват с открити уроци за ученици от начален курс – днес и утре в Къщата музей "Алеко Константинов“. В "часовете“ служители на Историческия музей и възпитаници на ПДТГ "Димитър Хадживасилев“ ще запознаят децата с приноса на Щастливеца за развитието на туризма у нас.

На 11 януари /сряда/ от 14:00 часа в зала 1 на Община Свищов ще се проведе представяне на новата книга на проф. Пламен Антов "До Чикаго и назад“ – отвъд пътеписа към генеалогията "Бай Ганю“. Срещата ще водят доц. д-р Юлия Николова и Божидар Богданов. На следващия ден – 12 януари /четвъртък/ в ХГ "Николай Павлович“ от 14:30 часа ще бъдат представени резултатите и наградени победителите от Националните ученически конкурси "Алеко“ – за рисунка и есе. Ще бъде открита и изложба с най-атрактивните творби. От 18:00 часа пък в салона на Първо българско народно читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови“ ще бъде представена "Стъпка по стъпка“ – постановка на Театъра на Българската армия с участието на актрисата от Свищов Гергана Плетньова и Анастасия Ингилизова, Евелин Костова, Даниел Върбанов, Денислав Маринчев, Стефан Роглев. Спектакълът ще е благотворителен, а събраните пари ще бъдат дарени за преиздаване на фототипното издание на "Бай Ганьо“. Билети можете да намерите на касата на читалището, цената е 10:00 лв.

Кулминацията на честванията ще е в петък – 13 януари – от 16:00 часа в ХГ "Николай Павлович“ ще бъде открита изложбата "Проверка на зрението“ на карикатуриста Ивайло Цветков. Час по-късно – от 17:00 часа от Къщата музей "Алеко Константинов“ ще тръгне факелно шествие, което ще продължи до Градската градина. Там, от 17:30 часа, пред паметника на Щастливеца ще има поклонение. В 18:00 часа в читалището започва тържествената церемония-концерт, под наслов "Нашият Алеко". Там ще бъде награден и лауреатът в Международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко". Програмата завършва с концерт на Държавна опера Русе, а входът е свободен.

Луиза ТРАНЧЕВА