С откриване на изложба започна седмицата, посветена на Световния ден на водата – 22 март във Велико Търново. Целта на всички прояви, напомнят от Регионалната инспекция по околна среда и води, е да привлекат вниманието на хората върху значението на водата и необходимостта от нейното опазване. Мотото през 2023-а е "Бъди промяната, която искаш да видиш в света“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Експозицията, която постави началото на инициативите, бе подредена в РИОСВ. Тя е съставена от 12 макета и постери за водата, изработени от ученици от V клас на ЧПГ "Американски колеж-Аркус“ - Велико Търново. Творбите представят свойствата и кръговрата на водата, влиянието на човека  върху този жизнено важен природен ресурс.

"Темата за водата с демонстрация на измерване на нейното качество ще бъде представена от експерти на РИОСВ и Регионалната лаборатория към ИАОС пред ученици от ПГЕ "Александър С. Попов“ - Велико Търново, СУ "Бачо Киро“ - Павликени, СУ "Максим Райкович“ - Лясковец. Експерти на инспекцията ще бъдат гости на ОУ "Иван Вазов“ - Горна Оряховица и СУ "Емилиян Станев“ - Велико Търново. Учениците са подготвили съответно урок за водата и презентиране на макети с вода. За седмокласници от ОУ "Св. Патриарх Евтимий“ - Велико Търново е планирано посещение на Регионалната лаборатория във Велико Търново“, допълва Милка Асенова, експерт в РИОСВ.

На 24 март в инспекцията ще има още две събития - работна среща на тема "Ние сме Водата“ със служители на "ВиК Йовковци“ ООД - Велико Търново, "ВиК“ ООД – Габрово и БДДР – Плевен за обсъждане на въпроси от практиката, свързани с прилагане на законодателството във водния сектор и почистване на отпадъци около сградата на РИОСВ и в района на спирка "Качица“.

Допълнителна информация за Деня на водата можете да намерите на сайта на инспекцията.

Луиза ТРАНЧЕВА