Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата обяви МБАЛ - Добрич в периода 20 - 24 март, съобщават от лечебното заведение. Прегледите ще се осъществяват в ТУБ кабинет (Терапевтичен корпус, приземен етаж) на болницата. Ще бъдат преглеждани деца от Добрич и областта.

По време на кампанията, която ще се проведе в рамките на работното време на ТУБ кабинета, ще се извършват скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, а на съмнителните за туберкулоза лица ще бъдат направени прегледи и допълнителни изследвания. Всеки, който желае да получи повече информация за Седмицата на отворените врати в "МБАЛ-Добрич“ АД, може да се свърже на GSM 0878109205.

"Въпреки значителните успехи в борбата с туберкулозата в европейския регион на СЗО, в условията на епидемия от COVID-19, заболяването продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона и тя не бива да се подценява", посочват от лечебното заведение.

Седмицата на отворени врати за борба с туберкулозата се провежда в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 г. и с цел да се намали заболеваемостта от туберкулоза в страната, както и по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март.