Седмица на отворените врати подготвят в белодробната болница във Велико Търново. Тя ще се проведе в дните от 20 до 24 март, предаде кореспондент на "Фокус“. Профилактичната инициатива е традиционна за лечебното заведение и е посветена на Световния ден за борба с туберкулозата, който отбелязваме на 24 март. Дейностите са част и от Националната програма за преведения и контрол на заболяването.

В посочените дни всеки, който има някакви съмнения или притеснения, ще може да си направи скрининг на риска за туберкулоза. Това се случва чрез попълване на специална анкета. Спрямо отговорите, лекарите от болницата, ще насочват рисковите пациенти за последващи консултации, прегледи и допълнителни изследвания.

"Фокус“ припомня, че Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания"Д-р Трейман“ – Велико Търново е единственото специализирано лечебно заведение в областта, което оказва висококвалифицирана пневмо-фтизиатрична медицинска помощ без прекъсване. В него работят едни от най-високо квалифицираните специалисти по респираторна медицина в целия регион.