Седмицата на франкофонията отбелязват ученици и от Велико Търново. Младежи от френските паралелки в Профилираната езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров“ гостуваха с драматизация на "Малкия принц“ във Френския културен институт в София, предаде кореспондент на "Фокус“. Пътуването до столицата в края на миналата седмица бе по покана на института и по повод 30-тата годишнина на франкофонията в България, поясняват от школото.

Терминът франкофония е въведен през 1880 година от френския географ Онезим Реклю. С него обозначаваме хората и държавите, в които се говори езикът.

Заедно с една от учителките си по френски Венета Кирякова, осмокласниците Габриела Витова, Гергана Стефанова, Горан Георгиев, Лора Топалова, Тереза Георгиева и Йордан Йорданов, и 10-класникът Виктор Марков представиха откъси от вечния роман на Антоан дьо Сент Екзюпери. Те участваха и в театрално ателие, анимирано от актрисата – франкофон Ина Добрева. Запомнящ се бе и краткият престой в медиатеката на Френския институт, в която разгледаха фонда на библиотеката, направиха 3D - виртуална разходка в катедралата Нотр Дам и имаха време за любимите виртуални игри с меню само на френски.

"Обличаме се по френски маниер“, презентация на символите на Франция, провеждане на благотворителен базар и на забавните игри бинго и кахут, театрална пиеса, музикални изпълнения са част от инициативите по време на Седмицата на франкофонията в Профилираната езикова гимназия. През тази учебна година училището има трима свои представители, допуснати до националния кръг на националната олимпиада по френски език.