За седми пореден път Международният музикален конкурс "Art Stars –Звезди на изкуството“, категория "Класическо пеене“, стартира във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна.

Конкурсът в категория "Класическо пеене“ се наложи като един от най-предпочитаните в България и получи голям интерес от млади певци от много страни на света, благодарение на високото ниво и кариерната перспектива, които дава. Това е единствения оперен конкурс във Варна и региона.

Тази година са записали участие в "Оперно пеене“ певци от България Китай, Турция, Малта, Северна Македония и Великобритания. Лауреати на Art Stars и тази година ще получат много престижни награди. Според регламента на конкурса, класиралите се за Grand Prix, I-во, II-ро и III – то място получават парични и предметни награди. Особено впечатляващи са поканите за участие в Оперна и Оперетна Гала на сцените на Варненска опера, Музикален театър – София и гр. Видин.

Лауреатите на конкурса получават и покани за участие в главна или второстепенна роля или покана за работа в някой от изброените театри. Тази година лауреати на конкурса ще получат покани за участие в Майсторски клас и концерти в Малта както и покани за престижния оперен конкурс "Бибигюл Тюлегенова“ в Казахстан.

Сред наградените от конкурса през годините блестят имената на Александрина Михайлова – младото българско сопрано, която бе поканена да пее в Миланския оперен театър "Ла Скала“, Емил Павлов, Весела Янева, Стефани Кръстева, Ангелина Манчева, Михаела Берова и още много други певци, сега солисти на сцените на Варненската опера, Софийската опера, Музикалния театър "Стефан Македонски“, както и на други оперни театри в България и в чужбина.

Тази година председател на журито е проф. д-р Иванка Нинова водещ мецосопран в Софийската опера и преподавател от Музикалната академия в столицата, а заедно с нея ще оценяват Марияна Арсенова – директор на Националния музикален театър "Стефан Македонски“, Роберта Матели – оперен режисьор и педагог и сопранът Андриана Йорданова – педагог и представител на Българо – малтийския кръг в Малта, където е и преподавател.

Организаторина конкурса са: Фондация "Звезди на изкуството", Inner Wheel, Сдружение "Oпера за България“.

Конкурсът се осъществява с помощта на спонсори и организации, както и с лични средства на организаторите.