Седемнадесет семейства получиха ключовете на новите си домове във Видин, предаде репортер на "Фокус“. Те са настанени в новоизградените социални жилища по проект "Изграждане на социални жилища в град Видин“, финансиран по приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на оперативна програма "Региони в растеж“, уточняват от община Видин.

Стойността на проекта е 2,4 млн. лв., представляваща безвъзмездна финансова помощ, от която-съфинансиране от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие 1, 9 млн.лв. и национално съфинансиране-336 хил.лв., обяви при връчване на ключовете ръководителят на проекта инж. Румен Лилов. Той допълни, че целите и дейностите, които са изпълнявани по проект са за осигуряване на съвременна социална инфраструктура чрез изграждане на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението на територията на Община Видин. Социалните жилища са изградени в преустроена сграда на бивша детска градина във видинския квартал "Христо Ботев“, които  бяха официално открити през месец юли миналата година. Днес те са обзаведени и първите им обитатели  се настаниха в тях. 

В социалните жилища  могат да бъдат настанени около 100 човека.  В сградата са обособени 24 жилища за едночленни и двучленни семейства, осем – за тричленни и четиричленни семейства, три - за пет и шестчленни семейства, както и две жилища, пригодени за хора в неравностойно положение.