С 28 гласа "за", 1 "против" и 9 "въздържал се" Общинският съвет на Плевен прие актуализиране на структурата и числеността на общинската администрация, съобщават от местната власт.

Предложението, внесено от кмета на Общината д-р Валентин Христов, бе трета точка в дневния ред на днешното редовно заседание на съветниците. "Основната цел на предложената и приета актуализация е да се подобри качеството и ефективността на управлението", отбеляза при представяне на предложението д-р Христов.

Досега администрацията на Община Плевен бе с три ресорни заместник-кмета, 11 дирекции, 29 отдела и 2 сектора, с численост 360 щатни бройки. В администрацията в кметствата и населените места са обособени още 79 щатни бройки, или обща численост 439 щатни бройки.

След дебат в залата и последвало гласуване бе приета следната актуализация:

- Четири ресорни заместник-кмета, 9 дирекции, 28 отдела, с численост на администрацията 325 щатни бройки, т.е. намаляване на числеността с 35 щатни бройки /9.75 %/;

- Администрацията в кметствата и населените места се запазва 79 щатни бройки, при което общата численост на общинската администрация става 404 щатни бройки;

- Новата позиция "заместник-кмет" е с ресор "Обществен ред и сигурност".

Обособяването й е продиктувано както от необходимостта за адекватно структуриране, така и от специалните разпоредби в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, Закона за защита при бедствия и Закона за противодействие на тероризма.

Разпоредбата на ЗМСМА регламентира изискване Общинският съвет да определи само общата численост на администрацията в общината. В рамките на така утвърдената обща численост се запазва възможността кметът на Общината да прави промени в числеността на отделните административни звена при служебна необходимост. Тези промени няма да се отразяват на разходите за заплати на персонала, определени с приетия общински бюджет.

Административните звена в структурата на общинската администрация са разпределени съгласно Закона за администрацията в обща и специализирана администрация. Дирекциите в специализираната администрация са с численост минимум 11 служители, а обособените в тях отдели – с минимум 6 служители.

Съгласно Закона за администрацията, административното ръководство на общинската администрация се осъществява от секретаря на Общината. Той ръководи администрацията, координира и контролира административните звена за спазване на нормативните актове и законовите разпореждания на кмета на Общината, отговаря за планирането и отчетността при изпълнение на ежегодните цели на администрацията.