Сдружение "Еврика" в Добрич организира две демонстрационни събития в сферата на креативния туризъм, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Тур по малки добруджански ферми" ще се състои днес - 25 януари, от 13:00 ч. с тръгване от паркинга пред Стоматологията. 

Туристическият продукт стъпва на традициите и старите практики за производство на чиста храна в Добруджа и представлява еднодневен тур по малки добруджански ферми с демонстрации и дегустации на продукти - местно производство, посочват от сдружението. Обиколката включва посещения на зеленчукова градина в с. Плачидол, кравеферма и производител на млечни продукти в с. Котленци, ферма за пъдпъдъци в с. Дъбрава. Турът ще приключи с дегустация в АЕМО "Старият Добрич".

Другият тур е отново тази седмица, на 27 януари - петък, от 11:30 ч. с тръгване от паркинга пред Стоматологията. Наречен е Кулинарно ателие "7 от 7" в с. Ефрейтор Бакалово. Организатор е Народно читалище "Свети Кирил и Методий – 1941“ в добруджанското село. Предвидено е приготвяне и дегустация на седем ритуални ястия от местната news pic 2
©
кухня. Готовите ястия се дегустират от посетители и гости, а дегустацията е съпроводена с беседа, която разяснява ритуалния характер на всяко ястие и начина на приготвяне.

Събитията са част от деветте продукта за креативен туризъм, които ще бъдат реализирани и тествани в рамките на проект “Туризъм, културно наследство и креативност". Реализира се с подкрепата на съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество “Черноморски басейн 2014-2020", финансирана от Европейския инструмент за съседство.

Жулиета НИКОЛОВА