От Сдружение на Украинците в България "Украински дом“, изразяват несъгласие с решението на Министерския Съвет, свързано със предстоящото принудително преместване на украинските бежанци, настанени в хотелската база, и разселването им в държавните бази извън мястото, където с титанични усилия се опитват да се интегрират. Това се казва в отворено писмо на Украински дом - Варна, научи репортер на "Фокус".

Ето какво още се казва в отвореното писмо:

Голяма част от бежанците с големи трудности успяха да си намерят лични лекари, децата вече посещават българските училища и детски градини, родителите им се опитват да си намерят работа и жилище – да бъдат част от българското общество, плащайки данъци. Всичко това няма да бъде възможно, когато се намират на километри от населени места – без възможност за образование, медицинска помощ и работа.

Има много хора с инвалидност, хронични болести и специални потребности, които имат необходимост да посещават специализирани медицински заведения и специалисти – за онкологично болни, диабетици, лежащо болни и трудноподвижни хора.

Ние, като организация, която е в пряк контакт с украинските бежанци, правим всичко по силите си да ги интегрираме в българското общество: провеждаме курсове по български език, провеждаме мероприятия и форуми свързани с трудовия пазар в България, провеждаме курсове за придобиване на нови професии и квалификации, помагаме им за връзка с българските институции.

С преместването прогресът им за интеграцията ще бъде прекъснат и ще бъдат принудени да останат на грижите на Държавата.

Ние, като организация в голям областен град, имаме възможност да подкрепяме бежанците и да помагаме на по-голям брой нуждаещи се отколкото, ако бъдат преместени в отдалечени места и на по-малобройни групи.

Отделна тема са децата, които са преживели ужаса на войната и им е нанесена непоправима психологическа травма от бойните действия, загуби на роднини, разделени семейства, дългото пътуване на никъде, а сега отново им предстои поредното (поне третото) местене в неизвестност.

Настояваме решението за преместването на украинските бежанци да бъде преразгледано, като се вземат описани по-горе техни нужди и прогреса, който е постигнат до момента, да не бъде прекъснат и всичките усилия на организации и хора да бъдат напразни.

90% от украинските бежанци – са деца и жени, които бяха принудени да напуснат домовете си, които са преживяли загуби на семейства, съпрузи, домове и родни градове. Те не са го искали, те не искат това да се случи на никого другиго. Те смирено приемат съдбата си: да стоят с протегната ръка, със зов за помощ, постоянно вслушвайки се в новините от родния дом, в очакване войната да свърши и да се завърнат там, където някога са били щастливи. Ние нямаме право да ги изоставим и да ги довършваме с необмислени, жестоки действия. Като членове на организация, пряко занимаваща се с украинските бежанци, работеща на терен, сме готови да съдействаме по всички въпроси за намиране на правилното решение", допълват от СУБ "Украински Дом“ Варна.

"Фокус" припомня, че вчера от Министерството на туризма излязоха и с важна информация във връзка с удължения срок на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна:

От министерството посочиха, че настанените към 31-ви октомври в обектите, вписани в Националния туристически регистър (хотелите), разселени лица от Украйна могат да продължат да се ползват от програмата в същите обекти и при същите условия в удължения период от 01 до 15 ноември.

Новото настаняване през периода от 1 до 15 ноември ще се извършва само в държавни и общински бази от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна.

Това ще гарантира, че през предстоящите зимни месеци тези граждани ще получат помощ от държавата и няма да се налага да се преместват другаде. За целта служебният кабинет прие промени в Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България. 

 С това правителствено решение България се придържа към преобладаващата практика в страните от Европейския съюз, където настаняването в хотели е временна мярка, която към момента е преустановена. Над половин милиард лева са разходите досега в помощ на търсещите закрила украински граждани в България, като 200 млн. лв. от тях са за сметка на държавния бюджет и около 300 млн. лв. са по линия на преструктурирани европейски програми и фондове.