Днес от 13:30 часа в пресклуба на БТА в град Варна сдружение "Граждани +“ ще проведе пресконференция, в която ще представи работата си по проекта "Новите граждани на България“, съобщиха организаторите. Проектът цели да подпомогне реалното въвличане на украинските бежанци в обществения живот, да ги  насърчи и овласти да се чувстват равностойни и полезни участници в социалния и културен живот на населените места и региони, където пребивават.

Представители на сдружението и на украинската общност в региона на Добрич, ще разкажат за проведените срещи в Добрич и Кранево през изминалата седмица, на които бяха споделени най-тревожните проблеми за бежанците, свързани с неизвестността относно тяхното бъдеще.

В рамките на срещата е било обсъдено, как да преценят какъв статут би бил най-полезен за тях, как да устроят децата си в детска градина, как да се регистрират при личен лекар, как да се осигурят лекарства за хронично болните и т.н.

Разбира се, това са само част от въпросите, които интересуват хората.

И същественият проблем, който може и да обезсмисли всички опити на структурите на гражданския сектор да бъдат полезни в тази ситуация – проблемът с преместването. Той поражда също много въпроси: Къде ще живеят украинските бежанци след 15 ноември? Защо, след като вече са преминали труден период на адаптация в местата, където живеят, сега трябва да бъдат разселвани?

Как при това положение, да съхранят психиката на децата си и как да предпазят възрастните и болните? Наистина ли преместването ще бъде на два етапа, като първо ще бъдат събирани със стотици в спортните зали и след това извозвани до определените бази?

Какво изобщо е основанието за преместването им – ако до 15 ноември държавата плаща определена сума за човек на ден, то в другите бази по-малко ли ще плаща? Колко по-малко? По-лошо ли ще ги хранят, по-лоши ли ще бъдат условията? Ще имат ли интернет веднага, за да не прекъсват децата им занятията си в украинската училищна система?

Такива наболели за общността на украинските бежанци теми, както и други, рутинни, свързани с предстоящия проект ще обсъдим на пресконференцията във Варна.

Проектът "Новите граждани на България" се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.