Представители на сдружение "Граждани +“ и на украинската общност в региона на Добрич ще разкажат за проведените срещи в Добрич и курортното село Кранево през изминалата седмица, предаде репортер на Агенция "Фокус". Проектът "Новите граждани на България“ цели да подпомогне реалното въвличане на украинските бежанци в обществения живот, да ги  насърчи и овласти да се чувстват равностойни и полезни участници в социалния и културен живот на населените места и региони, където пребивават.

На срещите са споделени най-тревожните проблеми за бежанците, свързани с неизвестността относно тяхното бъдеще – как да преценят какъв статут би бил най-полезен за тях, как да устроят децата си в детска градина, как да се регистрират при личен лекар, как да се осигурят лекарства за хронично болните, как да получат социални помощи и да не ги загубят при смяна на мястото за настаняване, защо няма яснота относно удължаване на статута на временната закрила, как да се устроят на работа с трудов договор, щом статутът има толкова близък краен срок и какво основание биха имали да поискат удължаване на настоящия си статут, когато трудовите им договори вече ще са изтекли към съответната дата. Това са само част от въпросите, които интересуват хората.

Проблемът с преместването на украинските бежанци от сдружението определят като най-съществен в момента, защото според тях той "може и да обезсмисли всички опити на структурите на гражданския сектор да бъдат полезни в тази ситуация. Проблемът с преместването поражда също много въпроси: Къде ще живеят украинските бежанци след 15 ноември? Защо, след като вече са преминали труден период на адаптация в местата, където живеят, сега трябва да бъдат разселвани? Как при това положение, да съхранят психиката на децата си и как да предпазят възрастните и болните?

Наистина ли преместването ще бъде на два етапа, като първо ще бъдат събирани със стотици в спортните зали и след това извозвани до определените бази? Какво изобщо е основанието за преместването им – ако до 15 ноември държавата плаща определена сума за човек на ден, то в другите бази по-малко ли ще плаща? Колко по-малко? По-лошо ли ще ги хранят, по-лоши ли ще бъдат условията? Ще имат ли интернет веднага, за да не прекъсват децата им занятията си в украинската училищна система?".

Дейностите по проекта "Граждани+" ще представят утре - 14 ноември, от 13:30 ч. в пресклуба на БТА във Варна.

Жулиета НИКОЛОВА