Излезе от печат сборникът "Необикновени постъпки на обикновени хора", който съдържа разкази, получили награди на Деветия международен литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", съобщиха от Община Бургас. Сборникът съдържа наградените 18 творби от 180-те разказа на млади участници в престижната надпревара от България, Словакия, Израел, Германия, Унгария, Латвия, Австрия, Полша и Украйна.

Това е една забележителна колекция от истории, уловили цялата тревожност на времето от средата на 20 век, Втората световна война и Холокоста, написана от ученици до 19 години. В творбите си младите разказвачи изписват и обобщават човешки характери и драми, събират истории и талантливо пресъздават епизоди за моралния бунт на обикновения човек срещу жестокостта на Холокоста. "Необикновени постъпки на обикновени хора" е интригуващо четиво, предизвикващо дълбок размисъл за това как се променя светът, за страха и надеждите на обикновените и много уязвими хора в обърканото време на война и омраза, когато нищо не е както преди - на някои бъдещето е отказано, а за други то е въпрос на морал и съвест.

Сборникът "Необикновени постъпки на обикновени хора" е петото поред книжно издание на Център "Алеф", който ежегодно събира отличени в различните издания на конкурса творби. Министерството на образованието определи сборниците като уникално учебно помагало за изучаването на история и литератури и го включи в националната кампания "Час по достойнство". По препоръка на МОН изданията с наградени творби от конкурса на "Алеф" влизат в училищата, ще бъдат ценен помощник и при отбелязването на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи през 2023 г.

Литературният конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" е сред най-значимите прояви на Център "Алеф", който е приел за своя мисия да противодейства срещу всяка форма на фашизъм, ксенофобия, тероризъм, расизъм и антисемитизъм. Конкурсът е създаден през 2013 година по повод 70-та годишнина от спасяването на българските евреи и се провежда ежегодно. Фокусът е върху младите хора, които сега изграждат своята гражданска позиция и са най-добрите посланици на мира в името на общото ни бъдеще. Литературна надпревара вече е утвърден значим форум за младежко творчество, чрез който биват откривани не само много млади литературни дарования, но и хора с ярко изявена гражданска позиция.

 

Конкурсът се провежда с подкрепата на Община Бургас, която е домакин на всяко негово издание.

За деветото издание на конкурса по темата "Необикновени постъпки на обикновени хора" разкази написаха ученици от девет страни. Две комисии – за български и чуждестранни автори оцениха творбите и излъчиха най-добрите, събрани в едноименния сборник. Изданието съдържа 174 илюстровани страници. Освен наградените разкази и оценката на журито, то представя литературния конкурс от неговото създаване и развитието му до 2022 г. Акцент е поставен и върху първото издание на четиридневния Международен литературен младежки фестивал "Приятелството – смисъл и спасение" , организиран от Център "Алеф". Фестивалът се проведе в Бургас през юни 2022 година и осигури възможност на 30 участници в конкурса от 9 страни да се срещнат с изтъкнати творци и да подкрепят таланта си с нови знания за създаването на литературните творения.

Сборникът е издаден със спомоществователството на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет.