Общо 3 акта за установяване на административно нарушение и 10 предписания за констатирани несъотвествия, са издали инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните във Враца по време на извършените проверки на училищни столове, бюфети и лавки на територията на училищата в областта. Това каза за радио "Фокус“ д-р Цветелина Тодорова- директор на Областна дирекция по безопасност на храните-Враца. За периода от 14 септември до 14 октомври на територията на област Враца са извършени общо 66 проверки, като 49 от тях са в училища, столове и обекти за раздаване на храна, а 17 са в лавки и павилиони, които се намират на територията на учебните заведения.

"Констатираните несъотвествия са свързани с материално-техническата база, неспазване на изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите, както и храни, несъответстващи на Наредбата за детско и училищно хранене и суровини без необходимата етикетировка и маркировка“, уточни д-р Цветелина Тодорова. Тя посочи, че от констатираните нарушения са издадени 10 предписания, от които 5 в училища и 5 в лавки и павилиони, намиращи се на територията на учебните заве news pic 2
©
дения.

"По време на проверката са съставени и три акта за установяване на административно нарушение. Два от тях са за нарушаване и неспазване на чл.11 от Наредбата за детско и училищно хранене и един е за неспазване изискванията за спазване информацията за храни, потребители и етикетиране, а именно нарушение по чл.17 от Закона за храните“, поясни д-р Тодорова.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните във Враца допълни, че проверките на училищните столове и лавки ще продължат през цялата учебна година.

Росица ВАЛЕНТИНОВА