Нерегламентирано сметище от производствени отпадъци в землището на с. Дибич са установили служители от общинската администрация в Шумен при редовна проверка.

По време на обхода в землището на селото е констатирано наличие на 25 гъвкави полипропиленови контейнери (биг бег), разположени на общински терен.

Установена е фирмата, извършила замърсяването. Съставен е констативен протокол за проверката и акт за извършено нарушение, с предписание за  незабавно премахване на производствените отпадъци от общинския терен.

По справка от общинските регистри за констатирани нерегламентирани замърсявания от 1 януари до 11 март тази година, служителите от Наредба № 1 са съставили четири акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, един акт за замърсяване на  подблокови пространства и обществени места, един акт за замърсяване на пътното платно от непочистени транспортни машини, два акта за извозване на строителни отпадъци и земни маси и един акт по чл. 29 от Закона за управление на отпадъците за липса на програма за управление на отпадъците.

"Обръщаме внимание, че на територията на Община Шумен, лица и фирми предлагат извозване на излязла от употреба покъщнина, домакински уреди и други отпадъци. В немалко от случаите отпадъците се изхвърлят по полски и горски територии, създаващи нерегламентирани сметища. От общинска администрация апелират към гражданите да подават информация, ако установят изхвърляне на отпадъци или станат очевидци на такива действия. При възможност да записват регистрационните номера на съответните моторни превозни средства", пишат от Общината.

Призоваваме гражданите да използват услугите за безвъзмездно събиране на отпадъци  на Община Шумен. Графикът за мобилните пунктове и работното време се публикуват ежемесечно на интернет страницата на общината – Разделно събиране на отпадъци – Община Шумен