Градът на слънцето и здравето, градът на трудолюбивите и гостоприемни хора, градът на духовност и традиции – това е Сандански, според местните хора. Богат на култура и хора, закрилян от Светите братя - лечители Козма и Дамян, днес санданчани празнуват своя празник, предаде репортер на "Фокус“.

Празничната програма е богата и включва разнообразни събития, които да удовлетворят желанието и интересите на млади и стари. Празничният ден започна с пасхален водоствет в манастир "Св. Св. Козма и Дамян“ и ще продължи с празничен фолклорен концерт от НЧ "Отец Паисий – 1919г.“.

От 13.30 часа, отново в района на манастира, ще бъдат организирани народни борби. Половин част по – късно е откриването на параклис "Св. Св. Козма и Дамян“, който се намира в парк "Свети Врач“ (до Мирото).

От 17.30 часа следва празнично шествие на творческите състави от община Сандански, а от 18.00 часа на площад "България“ ще има детски празничен концерт под надслов "Децата на Сандански пеят и танцуват“.

Празникът ще продължи с фолклорна програма от АНПТ "Н .Вапцаров“ и Духов оркестър –Сандански. Кулминацията е празничен концерт с участието на Николина Чакърдъкова.

По повод празника денят е обявен за неучебен за учениците, а синята зона в града няма да работи.

По утвърдена традиция на Светла сряда, Сандански посрещна и чудотворната икона на Света Богородица "Св. Пояс".

Много са чудесата и засвидетелствената помощ, която иконата дарявала.

С венец от цветя, тя бе посрещната и окичена от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов пред сградата на община Сандански.

С литийно шествие през главната улица за освещаване на града и за благоденствието на всички жители, иконата на Света Богородица ще бъде съпроводена до манастир "Св. Св. Козма и Дамян“, където ще се извърши Пасхална вечерня.