Днес от 17:30 часа, в голямата зала на Градската художествена галерия - Благоевград ще се открие самостоятелна изложба на Богомил Благоев, съобщиха от общината.

Авторът е роден през 1943 г. и има богата творческа биография. Участвал е в множество общи художествени изложби в Благоевград, Перник, Кюстендил, София, в регионалните изложби "Струма“, в международни биеналета на живописта в Палма де Майорка и Истанбул, има десетки самостоятелни изложби в страната. Негови картини са притежавани в частни колекции и галерии в страната и в чужбина – Палма де Майорка, Истанбул, Велико Търново, Кюстендил, Перник,

Министерство на просветата, Министерство на икономиката и др. От 2000 г. Богомил Благоев започва да работи по създаването на декори за филмови продукции. Негови картини има във филмите “Октопод" II с режисьор Йоси Вейн, "Плъхове“ с дизайнер Гордън Уайлдинг; Художник изпълнител е във филмите “Вярваме в Бог" с участието на Вал Килмър, Крисчън Слейтър, Дарил Хана, “Лавина" с реж. Марк Рупър, “Контрол" с участието на Уилям Дефо, Рей Лиота, Мишел Родригес, “Неуспоримият II", “Черната Далия" и други. През 2003 г. участва като художник изпълнител във филма “Спартак" с участието на Горан Вишнич. През 2004 г. взема участие като художник в италиански и американски филмови продукции, снимани в България като “Сако и Ванцети", “Потопени", “Механикът“.

Богомил Благоев е член на Съюза на българските художници, секция "Живопис“. Член е на дружеството на кюстендилските художници и на групата на художниците в Перник. Живописта, която прави, е маслена, акварел и пастел.