Мащабна специализирана полицейска операция се проведе за времето от петък до понеделник, съобщиха за Фокус от ОДМВР-Пазарджик. Добрата новина е, че за последните три дни не са констатирани тежки престъпления или тежки пътно-транспортни произшествия. 

Извършени са проверки на 1017 моторни превозни средства, на 1254 лица, 22 питейни и увеселителни заведения, 24 търговски обекта и 11 заложни къщи. В хода на действията са установени 24 престъпления, образувани са 3 досъдебни производства по общия ред и 13 бързи производства. За срок от 24 часа с полицейски заповеди са задържани 13 човека. 

При засилените проверки по пътищата са били установени 4 случая на управление на МПС под въздействието на алкохол над 1.2 промила и един под въздействието на наркотични вещества. Иззет е един лек автомобил от провинил се шофьор, който е негова собственост. 

Спецакцията е планирана във връзка с опазване на обществения ред и противодействието на престъпността, дори в най-отдалечените населени места, пътната безопасност и разбира се за осигуряване на нормалното протичане на Студентския празник 8-м декември. В дейностите взеха участие служители от всички структури в ОДМВР-Пазарджик, районните управления в цялата област, подпомогнати от екипи на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. 

Най-голям е делът на установените кражби. Пет от тях са от търговски обекти, по една джебчийска, на мобилен телефон и велосипед. Установен е и авторът на кражба на селскостопански животни във велинградско. Двама млади мъже от Пазарджик и село Мало Конаре са задържани заради притежаването на наркотици - синтетичен канабиноид. 

Установена е самоличността на трима извършили различни вандалски прояви, при които са нанесени щети на чуждо движимо и недвижимо имущество. По време на инспекции в частни имоти е установено съхранението на общо 16 кубически метра незаконно добита дървесина.