Нормално приключи изборният ден на територията на област Русе. Това стана ясно от изявление на председателя на Районната избирателна комисия /РИК/ Милена Хинкова.

Всички секции затвориха в 20.00 часа, като само в една от община Ценово се е наложило удължаване на изборния ден до 20.26 часа. Независимо че не е имало избиратели, преценката е породена от това, че поради проблем с машината сутринта са започнали по-късно и са решили да удължат изборния ден с толкова минути с колкото са закъснели. Въпреки това не е гласувал избирател след 20.00 часа.

По думите на Хинкова не е имало съществени нарушения. В друга секция две от разписките от машинния вот са излезли размазани и не са били отчетени. Според председателя на РИК това е чисто технически проблем. Това най-вероятно ще създаде затруднения при отчитането на гласовете. Имало е оплаквания от избиратели, които не са проследили внимателно, че когато миналата година са подали заявление за гласуване по настоящ адрес, то е важало за годината, в която е било подадено. Сега са отишли в същите секции, където са гласували миналата година, но оттам са ги върнали.

Обработката на протоколите от секциите, където се гласува машинно, отнема по около 10 минути. Резултатите се очакват да станат ясни още утре ранно сутринта. След разговор на областния управител Анатоли Станев с окръжния прокурор Георги Георгиев стана ясно, че няма образувани досъдебни производства за нарушения на изборния закон.