Само осем членове на секционни избирателни комисии на територията на Великотърновска област не са се явили за началото на изборния ден. Техни заместници са осигурени незабавно и началото навсякъде вече е поставено. Това съобщи за “Фокус" Десислава Йонкова, председател на Районната избирателна комисия. Тя уточни, че петима от отсъстващите са от Велико Търново, един от Горна Оряховица и двама от Стражица.

“Всички секции са открити на време и работят с необходимия брой членове. Тези, които не са се явили, са незначителен процент на фона на всички 3 377 души", категорична бе Йонкова.  

Тя допълни, че машините навсякъде са сработили нормално. Сигнали за проблеми не са подавани. 

Относно устройствата, с които довечера ще се прави видеонаблюдение или видео заснемане, Деси Йонкова уточни, че вчера са направени проби и от всички комисии са отчели, че те работят. 

"Вече дали те ще излъчват или ще записват, тук е нюанса и той зависи от покритието на самата секция - има ли достатъчно добър интернет", каза още председателят на РИК и допълни, че това ще се разбере след края на изборния ден, когато започне броенето на гласовете. 

Избирателите, които имат право на глас днес, са 204 643-а. 71 278 от тях ще гласуват в община Велико Търново, 39 406 в община Горна Оряховица, 7 966 в община Елена, 3 517 в община Златарица, 10 776 в община Лясковец. В община Павликени право на глас имат 19 548 души, в община Полски Тръмбеш – 11 172, в община Свищов – 28 148, в община Стражица – 10 841 и в община Сухиндол –едва 1 991 човека ще могат да гласуват.

Откритите секции са общо 413, като най-много – 142 те са в община Велико Търново, а най-малко – 10 в община Сухиндол.

Луиза ТРАНЧЕВА