Само една денонощна аптека има в област Враца. Това стана ясно на заседание на назначената от Министъра на здравеопазването, междуведомствена комисия за разработване на Областна аптечна карта за област Враца, предаде кореспондент на "Фокус“. На заседанието, председателствано от областния управител Георги Митов, беше одобрена Аптечната карта за областта, изготвена в изпълнение на заповед и съгласно методика на здравното министерство.

Според критериите необходимия минимален брой аптеки за област Враца е 54 при работещи в момента 62.

"Към момента броя на регистрираните, както и на действащите аптеки за областта е по-голям от необходимия минимален брой. Наблюдава се неравномерно разпределение на аптеките в общините, като в четири от тях-  Враца, Козлодуй, Хайредин и Оряхово, те са повече от необходимия минимален брой, а в три от тях като Мездра, Роман и Криводол- те са по-малко“, уточни зам.-директорът на РЗИ-Враца д-р Ирена Виденова, която представи изготвената аптечна карта за областта. Тя посочи, че на територията на Врачанско са регистрирани 72 аптеки, но действащите са 62 на брой. Като причини за разликата между броя на регистрираните и действащи аптеки в анкетните карти са посочени- смърт на собствениците или тежко заболяване на служител.

Според данните във всички 10 общини на област Враца се наблюдава недостиг на магистър-фармацевти. Отчетено е, че необходимият минимален брой фармацевти за областта, съобразено с потребностите на населението, е 149, като към момента на изготвяне на областната аптечна карта броят на работещите магистър-фармацевти е 105 броя, което е по-малко от необходимия минимален брой.

За територията на област Враца, съобразно критериите, определени от здравното министерство, е дефинирана необходимост от 117 помощник-фармацевти.

"В община Враца броят на работещите помощник-фармацевти е по-голям от необходимия минимален брой. В пет от общините- Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра, Мизия и Оряхово е по-малък, а в Борован, Криводол, Роман и Хайредин липсват към момента такъв вид специалисти“, заяви д-р Виденова. Тя уточни, че се наблюдава разлика между брой помощник-фармацевти, работещи в откритите аптеки според събраните данни от анкетните карти- техния брой е 70 и броя помощник-фармацевти, работещи в аптеки според регистъра на съсловната организация на аптеките, където броят им е 58.

"Има помощник-фармацевти, които работят без да са регистрирани към момента в съсловната организация, което следва да бъде коригирано“, коментира още д-р Ирена Виденова.

Съгласно методиката на Министерството на здравеопазване за област Враца необходимият минимален брой денонощни аптеки трябва да са пет, но към момента на територията на областта работи само една и тя се намира в град Враца.  

Членовете на междуведомствената комисия се обединиха около мнението, че въз основа на събраните данни и направения анализ, следва да се предприемат нормативно обосновани действия за осигуряване на необходимия минимален брой магистър-фармацевти и помощник фармацевти, работещи в откритите аптеки в областта, тяхното равномерно разпределение в общините, както и разкриване на необходимия минимален брой денонощни аптеки с цел гарантиране на достъп до лекарствени продукти и достъп до фармацевтични услуги и грижи за населението на област Враца.

Изготвената и одобрена аптечна карта за област Враца предстои да бъде предоставена в Министерството на здравеопазването до края на месец ноември.  

Росица ВАЛЕНТИНОВА