Само една бременна жена от Великотърновска област си е направила имунизация срещу коклюш през миналата седмица, предаде кореспондент на "Фокус". Една е и регистрираната положителна проба за заразата в периода 13-19 май. Данните обобщават от Регионалната здравна инспекция в старата столица. 

"С коклюш е 17-годишен ученик от Велико Търново, който е с редовен имунизационен статус. Спрямо контактните лица в класа не са предприети противоепидемични мерки, поради продължително отсъствие на лицето от училище и изтекъл срок на карантината", допълват здравните специалисти. 

През миналата седмица от РЗИ-Велико Търново са регистрирали още 14 случая на варицела, 4 – на скарлатина, 6 – на ентероколит, 2 – на ламблиоза, 2 – на Лаймска болест, 1 – на Марсилска треска, 1 – на коклюш, 1 – на COVID-19 и 16 – на остри респираторни заболявания (ОРЗ).

Във връзка със Заповед № РД-01-318/08.05.2024 г. на министъра на здравеопазването от 9 май 2024 г. в РЗИ – Велико Търново функционира временен имунизационен кабинет за извършване на имунизации срещу коклюш на бременни жени с документиран период на бременността между 27-а и 36-а гестационна седмица включително. През изминалата седмица във временния имунизационен кабинет е извършена една имунизация срещу коклюш на бременни жени, заявили желание за това.