Една жена се отзова на призива за протест на хората с увреждания пред сградата на Регионална здравна инспекция – Кюстендил, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Хората с увреждания и пациентите с редки заболявания организираха протест на различни места в страната. Те настояват за промени в Наредбата за медицинска експертиза и право на достоен живот.

"Със заболяване, 100 % съм. На кислородотерапия – 16 часа. Моят проблем е този, че кислородните концентратори не влизат в помощните средства. Те са много скъпи, не може да се купят, взимам под наем. Моята молба е да преминат към помощните средства, както са инвалидните колички“, каза Илияна Григорова, която беше единствената пред сградата на РЗИ – Кюстендил. По думите й има проблем и с лекарствата.

"Някои лекарства липсват. Онзи ден се молих да ми донесат едно лекарство от Македония, защото няма тук. От 12 години казват, че ще започне да се продава литий в България, но това не се случва. Литий се продава във всички други европейски държави, но не и в България. Него пак го взимам от чужбина“, допълни Илияна Григорова. По думите й липсата на лекарства води до проблеми с терапията.

Това е втори протест на хората с увреждания от началото на годината. Предишният се проведе на 10 януари. Тогава поискаха да се върнат правилата за определяне на процент инвалидност от 2018 г., да не се спират инвалидните пенсии и помощи на хората с изтегли ТЕЛК решения, докато чакат ново преосвидетелстване. 

Венцеслав ИЛЧЕВ