Десет са плувните басейни на територията на Великотърновска област, заявили готовност да работят през предстоящия летен сезон. Информацията е обобщена в доклад на Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Някои от тях дори вече отвориха врати.

Работят комплексите - "Радио“ във Велико Търново, Къпиновски манастир – в село Велчево /с два басейна/, "Велиста“ - село Вонеща вода, Хотел "Арбанашки хан“ - село Арбанаси, "Болярски хан“ - Лясковец, Къмпинг – село Драгижево, басейна в град Стражица и двата басейна в Полски Тръмбеш. От РЗИ уверяват, че при всички изброени резултатите от лабораторните изследвания на водата отговарят на хигиенните норми.

85 са регистрираните плувни басейни във Великотърновска област. 63 от тях са открити, а останалите 22 – закрити, като тук са включени и два постоянно нефункциониращи – във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ и в "Интерхотел – Велико Търново“.

"Във връзка с настъпването на активния летен сезон и с оглед изпълнение на изискванията на Инструкция №34 за хигиената на спортните обекти и екипировка към 12 юни са връчени 63 предписания на почти всички от фирмите, експлоатиращи плувни басейни на територията на област Велико Търново, с конкретизирани в тях задължителни хигиенни и противоепидемични мерки, свързани с подготовката на обекта, контрола върху качествата на водата в басейна и експлоатацията му“, обясняват още здравните власти.