Цвете в саксия или букет? Това е въпросът, които мъчи мъжката част от гражданите на Казанлък ден преди Международния ден на жената - 8 март. Разбира се това е шега, тъй като какво по-хубаво нещо от това да зарадваш любимата жена или майка. В града на розите вече има сергии с голямо разнообразие от цветя, дори на места, различни от двата Кооперативни пазара, предаде репортер на "Фокус“. Такива могат да бъдат намерени в близост до детските градини, ясли и училищата.

Според търговците, за разлика от големите букети, които се купуваха за Деня на влюбените – 14 февруари, сега по-предпочитани са саксийните цветя. Цената им е подобна или значително по-ниска от средно голям букет, но пък остава спомен за по-дълго време. Най-търсените цветя в саксия са Каланхое, което се търгува за около 7 лева, Иглика – около 3 лева, Хризантема – около 6-7 лева, Мини роза – 10 лева.

Царицата на цветята – Розата не е променила цената си от Свети Валентин и отново се продава за 6 лева почти навсякъде. Мъжете избират за половинките си и букети, като цената им варира от 10 до 20 лева в зависимост от вида на цветята и аранжировката.

Често търсени са и по-бюджетни цветя, за да бъде направен жест към колежка, приятелка или учителка. В този случай хората избират карамфили, които могат да бъдат намерени за около 1-2 лева, лалета или зюмбюли – за около 2 лева, както и хризантеми за около 3-4 лева.

В големите верига магазини все още има налични цветя както в саксия, така и букети, като там цените са и доста по-евтини от сергийите.

Рени АТАНАСОВА