Условието да бъде изпълнено изискването за едносменен режим на обучение е причина Средното училище "Свети Климент Охридски“ във Варна да бъде преобразувано в основно. Това обясни за Радио Варна директорът на училището Петко Петков.

Изискването е на Министерството на образованието и науката и е за цялата страна, като за големите градове срокът беше удължен до 2026-2027 година, уточни той.

Вече няма прием в училището след завършване на 7 клас.

Досега паралелките са били 55 от 1 до 12 клас, от 2026 година ще намалеят на 35 от 1 до 7 клас и това е капацитетът на училището, което първоначално е било основно и в края на 80-те години е било преобразувано в средно.

Възможно е да има съкращение на един или двама учители, но по всяка вероятност няма да се наложи, защото има много учители, на които им предстои да се пенсионират и така ще се редуцира екипът, каза още Петков.

Най-удачният вариант за всяка едно училище е ако то е или само средно или само основно, коментира още той. Така е по света и най-вероятно така ще се случи и у нас, допълни Петко Петков.