СУ "Христо Ботев“ тържествено отбеляза всепризнатия български празник – 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Пред красивата сграда на училището се подредиха възпитаници и учители. Официални гости бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева с нейния екип, председателят на Общински съвет Нова Загора д-р Константин Тачев с група общински съветници, старши експертът от РУО – Сливен Ралица Василева и др.

Началото на тържеството поставиха лъчезарните момичета от Мажоретния състав към училището.

Красивият ритуал по посрещането на училищното знаме изпълни с гордост христоботевци. Три химна прозвучаха в майското утро – националният – "Мила Родино“, химнът на СУ "Христо Ботев“, написан от бивш възпитаник на гимназията Росен Сеновски и химнът на просветата "Върви, народе възродени“, изпълнен от ученичката Дария Господинова.

Директорът г-жа Бойка Няголова отправи поздрав по повод най-светлия празник за българите. Към учителите, учениците, към техните родители и към зрелостниците, тя се обърна с чистосърдечни пожелания и призова: "Да използваме словото и знанието така, щото да сътворим светлите бъднини за нашата Родина!“

Вълнението да се изправи пред възпитаниците на "своето“ училище изпита и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева. Тя от своя страна се обърна към всички по повод 24 май:

"Честит празник на българското слово! Честит празник на нашия прекрасен език! Винаги е вълнуващо на 24 май в двора на нашето училище! Винаги е вълнуващо и прекрасно да видиш усмихнати прекрасни млади хора с техните родители, учители, с букетите цветя. Благодаря Ви, че толкова години продължаваме да пазим този празник!“

И тази година беше спазена добрата традиция в тържествения 24 май да бъде изказана благодарност и признание на прославилите своето училище. Директорът г-жа Бойка Няголова връчи Почетни плакети на СУ "Христо Ботев“ на учители, допринесли за издигане нивото на образованието и престижа на гимназията и Грамоти на ученици, показали успехи в образованието, спорта и извънкласните занятия, получили награди на регионални и национални конкурси, изложби, фестивали, първенства.

Дванадесетокластничката Илияна Колева отправи усмихнат поздрав от името на своите съученици – завършващите средното си образование.

Особен трепет запечата моментът със сбогуването на зрелостниците от випуск 2024 с училищното знаме. Момчетата и момичетата от XII а клас преминаха първи, избрали да бъдат на този паметен миг с тениски на кампания в помощ на абитуриенти сираци. Последваха ги красиви с младостта и усмивките си техните съученици. По традиция всеки зрелостник беше представен с хумористичен стих – такъв, какъвто е бил в родното училище, което ще остане завинаги на най-топлото място в сърцето му.