"Синя зона“ да действа и в неделя, предлагат общинарите от "Спаси София“. Обмисля се и удължаване на работното време на тази зоната – от 20 часа на 21 часа. 

Паркирането в София често е предизвикателство, казва Георги и мисли с един ход напред.

"Аз съм си взел една малка кола и я слагам навсякъде – само така мога да паркирам. А като излизам с другата – слагам малката на нейното място. Това е решението към момента“, категоричен е мъжът.  

Георги одобрява промените, други обаче – не. "Против съм да има толкова време "синя зона“. София е доста пренаселена столица. Ако човек иска да спре, защото има някакъв ангажимент, паркирането практически е невъзможно“, учуден е Борислав.

Идеята си за повече часове "синя зона“ общинарите обясняват със сигналите от граждани, които не могат да спрат пред домовете си.

"Данните сочат, че зоните са запълнени на 100%, което означава, че имаме много паразитен трафик, с който трябва да се преборим. Трябва да намалим и служебните абонаменти. Институциите превзимат паркоместа извън регламента. Тези места обаче трябва да ги предоставим на гражданите“, категоричен е Андрей Зографски, общински съветник от ПП-ДБ-СС, цитиран от bTV.   

В същото време кметът на район "Средец“ Трайчо Трайков е подготвил доклад – част общинските паркинги, предоставени за "платено паркиране“, да преминат към "синя зона“, за да  може хората, които плащат годишен абонамент за зона да паркират там.

Предложението му е 105-те паркоместа до Националния стадион "Васил Левски“ да станат част от "синя зона“. Обмисля се и въвеждането на "червена зона“. 

"Идеята е живущите да имат приоритет при спирането – тези, които са в непосредствена близост. Обикновено се отнасят до хората на дадена улица или нейните преки“, обяснява Трайчо Трайков.

Предстои промените да бъдат внесени и разгледани на някое от следващите заседания на Столичния общински съвет.

Междувременно обаче от МВР контрираха Столична общината, че проектът за новата организация на движението в идеалния столичен център не е съгласуван с "Пътната полиция“ към СДВР.

Общината не е внесла за съгласуване проекта за промените по булевардите "Витоша“ и "Патриарх Евтимий“, както и по улица "Фритьоф Нансен“, каквото е изискването на МРРБ, написаха от вътрешното ведомство и допълниха, че едва след съгласуването проектът се узаконява.

При началото на промените от общината, казаха, че всичко е законно и е съгласувано с необходимите институции, включително и със столичната полиция.