Всяка година Столичната община осигурява довеждащ транспорт на ученици, които не могат да посещават учебни заведения в близост до местоживеенето им. Това е дейност в изпълнение на Стратегията за развитие на образованието в столицата и осигуряване на равен достъп до образование за всички деца и ученици в задължителна училищна възраст, съобщиха от СОС.

Столичният общински съвет ще разгледа на заседанието си на 15-и юни предложение на общинския съветник Диян Стаматов и зам.-кмета Мирослав Боршош за финансиране на транспортна услуга за деца от подготвителните групи и ученици от I до VII клас от район ,.Красна поляна", кв. "Факултета", за обучение в 3 общински училища в районите "Възраждане" – 67-о ОУ и 136-то ОУ и район "Овча купел" – 66-о СУ. Ежегодно дирекция "Образование" осъществява периодичен контрол на посочените училища. Резултатите от проверките показват, че през 2022/2023 учебна година броят на обхванатите деца е 307.

По данни на директорите на трите училища, учениците продължават образованието си до завършване на първи гимназиален етап на средно образование или до завършване на средно образование. Положителен факт е, че осигуряването на транспорт до училище на децата от предучилищна възраст 5 и 6 години, невладеещи български език, осигурява добра подготовка за постъпването им в първи клас.

Необходимите средства за обезпечаване на транспортната услуга за 2023/2024 учебна година са в размер до 172 500 лева с ДДС, като районните администрации следва да заплащат ежемесечно стойността на превозите в зависимост от изминатия пробег на километър, въз основа на предоставени отчетни документи от доставчика на услугата.