Център на тържествата, посветени на 174-години от избухването на първото и най-голямо масово организирано бунтовно селско движение в Северозападна България срещу Османската власт, бе община Белоградчик. "С гордост и преклонение почитаме паметта на загиналите бунтовници за Свободата на България. И въпреки че Въстанието завършва с неуспех, нека всеки от нас не забравя саможертвата на българските герои, които без снаряжение се изправят в неравна битка срещу Османската империя. И успяват да спечелят своето безсмъртие", заяви областният управител.

Г-жа Арутюнян присъства на панихида, отслужена от Видинския митрополит Даниил в църквата "Св. Вмчк Георги Победоносец“ в града на скалите. В двора на храма, областният управител на област Видин поднесе букет пред надгробните плочи на инициаторите на въстанието и се присъедини към традиционното литийно шествие от централния площад "Възраждане“ до Белоградчишката крепост "Калето“, където отново положи цветя.

Годишнината от възпоменателното събитие завърши с възстановка на Въстанието от 1850 година, в което се включват над 10 000 възстаници, а загиналите са над 4 000 души. В пресъздаването на боевете в Белоградчик участваха Сдружение за съхранение на национални традиции "БДИНЦИ" във Видин, както и патриотични клубове от общините Мъглиж, Стара Загора, Лесичово и Самоков.