19 години от трагедията, при която 12 деца от Свищов загинаха във водите на река Лим, се навършват днес, на 4-ти април, предаде кореспондент на "Фокус". По този повод в Свищов бе отслужено възпоменание при параклиса "Свети Дух". В този час започва и панихида за децата. Богослуженията водят отец Руслан, архиерейски наместник и други свищовски свещеници.

"Нека отново си спомним за дванадесетте ангелчета и заедно се помолим за спокойствието на техните души!", призовават от фондация "Агнели от Лим", основана от родители на децата.

На 7-ми април /петък/ започва и тазгодишното издание на XVI Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен "Звездици за Лора", който е посветен на едно от трагично загиналите момичета. Състезанието ще протече в рамките на три дни - до неделя, когато ще бъдат раздадени наградите, сред които и статуетката "Звездици за Лора", изработена от Адриан Новаков. Изпълненията всички жители и гости на Свищов ще могат да проследят безплатно в салона на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови".

"Фокус" припомня, че на 3 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни от Свищов се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище "Николай Катранов" в града. Изморени от дългото пътуване и събраните впечатления, повечето от децата и възрастните спят. Към 22:00 часа българско време, на завой на планински път, близо до село Гостун между градовете Бело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим. Пролет е, Лим е придошла и дълбока 6 метра. Автобусът потъва за броени минути. Шофьорът Илия Измирлиев и другият водач Димитър Керкелов разбиват предното стъкло и отварят люковете на тавана, за да могат пътниците да изплуват. В рейса настъпва паника, в която пострадват повечето от учениците. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река. 38 души са спасени. Леководолази работят с фенери под водата цялата нощ. Едно от изнесените от реката момчета издъхва на път за болницата в град Биело поле. Още вечерта е извадено и още едно удавено дете. Сутринта на 5 април десет от учениците са обявени за изчезнали. Водолази, служители на планинската служба и полицията от Приеполе продължават да издирват липсващите десет деца въпреки придошлата река и лошото време. В операцията се включват и специализирани части на армията на Сърбия и Черна гора. Много обикновени граждани също се отзовават на помощ. До вечерта на 5 април телата на десет от загиналите деца са извадени от реката и идентифицирани.

Едно от тях е на Юлиян Георгиев Манзаров – 18 години. Той бил най-големият сред учениците. Останалите били на възраст между 11 и 17 години. Като най-голям и най-смел няколко пъти се гмурка в автобуса и спасява деца. Изтощен докрай, последния път не излиза. По ирония на съдбата най-малките деца от екскурзията били разпределени на последните седалки на автобуса убиец, който при потапянето пада със задницата си в реката и започва първо там да се пълни с вода.

Няколко дни по-късно автобусът е изваден от реката и докаран в България. Той преминава през три технически експертизи. Излизат куп различия между офертата на екскурзията и предложеното от туроператора по време на път. Поставя се въпросът за злополуките, заложени в правилника за ученическите екскурзии. Родителите пишат писма до чуждите посланици, до премиера и до президента. Извоюват нарочна анкетна комисия в парламента да разследва причините за смъртта, под натиска им променят Закона за ученическите екскурзии, печелят и делото срещу шофьора Илия Измирлиев и транспортната фирма "Пампорово".

На 21 май 2007 година шофьорът е осъден окончателно на четири години. Първоначално съдът го осъдил на седем години затвор, след обжалване обаче присъдата му била намалена на четири години. Мъжът изтърпява присъдата като пазач на бунгала на Пампорово. След излизането му на свобода той категорично отказва да си спомня и да говори по темата "Лим". Измирлиев вече е покойник.

След трагедията родителите на загиналите деца учредяват фондация "Ангели от Лим". На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, беше издигнат мемориал в памет на децата, който представлява пречупени ангелски криле.