Областна администрация Сливен отбелязва 145-та годишнина от Освобождението на България и националния празник – Трети март, с две събития.

От вчера във фоайето на сградата на Областна администрация, на специално инсталиран за целта монитор, се прожектира уникалната виртуална изложба "Военните кореспонденти разказват“ - дело на Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков“ – Сливен. Изложбата представя Руско-Турската освободителна война през погледа на военни кореспонденти от цял свят, както и малко известни факсимилета, графики, литографии и снимки, свързани с хода, сраженията, възторга и себеотрицанието, проявени от българските опълченци и руските офицери и войници от началото на военните действия до подписването на Сан-Стефанския мирен договор.

Днес областният управител Минчо Афузов изпрати грамоти на училищните клубовете "Млади възрожденци“, взели активно участие в конкурса за създаване на послание от името на област Сливен, което да бъде вградено в постамента на Пилон "Рожен“. 14 клуба от цялата Сливенска област работиха върху свои послания на тема "От жителите на област Сливен днес – за нашите потомци утре!“ и сътвориха над 30 родолюбиви обръщения към следващите поколения. Комисия под председателството на областния управител оцени всички създадени от децата послания и посочи победителя. Това са учениците от Профилираната професионалната гимназия по икономика "Проф. д-р Димитър Табаков“ – Сливен. Тяхното послание: "Дедите – гордост и достойнство, ние – кураж и смелост“, ще бъде вдълбано в очертанията на област Сливен върху огромен мраморен постамент с картата на България, който ще крепи 111-метровия пилон с българското национално знаме на Рожен.

На 15 март в Пресклуба на БТА в Сливен ще бъдат раздадени наградите на победителите и на всички клубове "Млади възрожденци“, участвали в конкурса за сливенско послание за Пилон "Рожен“.