Отворен за безплатни посещения ще е през целия днешен ден музей "Затвор“ във Велико Търново. Това съобщават за "Фокус“ от Регионалния исторически музей в старата столица като уточняват, че поводът е навършването на150 години от безсмъртието на Апостола на свободата Васил Левски.

Експозицията може да се разгледа от 10:00 до 16:00 часа , а екскурзоводите ще разкажат  на посетителите за последните дни от живота на Апостола в търновския затвор.

"След залавянето си край Къкринското ханче, Васил Левски е отведен в затвора в Търново и е въдворен в изолирана килия. Той е лежал тук от 27 до 31 декември 1872 г. , когато е отведен в София за процеса и гибелта му. В търновския затвор Апостола е разпитван и измъчван тpи пъти от извънреден турски съд“, допълват от музея.

Затворът-музей се намира южно от изградения през 1872 година от майстор Колю Фичето конак, в който сега се помещава експозицията "Възраждане и Учредително събрание". Строителство на затвора започва около средата на XIX век. През 1854 година той вече се използва по предназначение. Сградата е изцяло каменна, като има един приземен и два горни етажа. Северно и западно от нея са разположени два вътрешни двора, оградени от високи зидове и спомагателни постройки. В единия е извършвано оковаването на затворниците, а другият е предназначен за разходки. В годините на османското владичество са използвани трите етажа на сградата. След Освобождението на България са пристроени нови помещения, а затворът функционира като етапен до 1954 година. Експозицията е разгъната в приземния и на първия етаж. Направена е възстановка на интериора на три от килиите и карцера, функционирали по времето на борбите за национално освобождение. В помещението за мъчения са представени уредите, с които са извършвани инквизиции, както и описание на най-често прилаганите изтезания.

Луиза ТРАНЧЕВА