Всяка година на 21 януари в община Разлог се отбелязва един от големите народни женски празници – Бабинден. Това съобщи за Агенция "Фокус“ Радост Василева, експерт "Връзки с обществеността“ към Община Разлог. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували“ на родилките.

"По традиция и тази година в цялата община 169 "бабинчета“, родени през 2022 година, ще бъдат заденати в цедилките на своите баби, които облечени в носии ще извият традиционното Бабино хоро във всички населени места от общината. В град Разлог се извива и уникалното Бабино хоро, като всяка една баба го повежда. Получава се едно надплащане – която баба даде най – много пари, тя води хорото“, каза още Василева.

В село Баня ще бъде извършен и ритуал "Крадене на бебе“. "По време на самия ритуал едно от бебета ще бъде откраднато от чужда баба, като бабата на това "бабинче“ трябва да го откупи и да почерпи цялото село“, добави Радост Василева.

В Община Разлог ще бъде организирана и тържествена програма, по време на която кметовете ще подарят подаръци на първото и последното бебе. Освен това ще се извърши ритуал по "измиване на ръцете" на акушерки и гинеколози, като им се дарява сапун и кърпа.