Казанлък се готви да стане сцена на едни от най-внушителните исторически възстановки  в цялата страна, предаде репортер на "Фокус". Това ще се случи по повод 80 години от откриването на Тракийската гробница в Казанлък през месец април.

Подготвя се уникален спектакъл , който ще възпроизведе сцените от най-добре запазените стенописи на античната живописност от ранноелинистическата епоха. Организатори са Исторически музей "Искра" и Cohors II Lucensium - група за антични възстановки. Ръководен е от археолози от регионалния исторически музей в гр. Ямбол. Представлението ще се изиграе в пространството около Тракийската гробница.

"Сцените от Тракийската гробница са изключително важни. На практика са безценни, от научна гледна точка, с това, че дават незаменима информация за бита , облеклото, храната, обичаите, начина на воюване и въоражението на траките. Един извор на данни за цялата тракийска цивилизация", каза директорът на ИМ "Искра" – д-р Момчил Маринов. Той допълни, че двете основни хипотези какво представлява най-известният стенопис в купола на гробницата е, че пресъздава сватба, а според другата версия погребално угощение – преминаването на двойката-мъжа и жената от живота към смъртта. "По-популярната теза е, че е сватбен пир, предвид цялата ведрост на изображенията, поднасянето на даровете, надбягванията с колесниците", допълни д-р Маринов.

Казанлъшката гробница е открита случайно на 19 април1944 г. от войници, които копаели окоп в североизточната част на града. Завладени от люботитство, те я разбиват, за да влязат вътре и веднага си дават сметка, че става въпрос за нещо значимо. Извикват археолог, който потвърждава, че това е паметник от ранноелинистическата епоха. 

Културният  паметник е включен в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.